Инфо

      Започнах да снимам преди доста години с един стар фотоапарат Зенит. Подбудите за това влечение са много лични и определено срещнаха одобрението на събеседващите с мен фотографи на изпита в Нов Български Университет, където по желание на съдбата ме приеха в специалност „Фотография“ през 2000 година. Аз записах „Кино и ТВ операторско майсторство“, тъй като повече ме влечеше към документалното кино, свързано с природата.

      От същата 2000 година работя в сферата на телевизията. Започнах като асистент на трима добри оператори за снимките на предаване в БНТ. Там положих основите на практическите си знания много преди те да бъдат застъпени в университетската програма, а и хората, с които работех, бяха много отзивчиви. По-късно изкарах няколко години в UVT Soho Production, където бях камерен техник, асистент-оператор, звукооператор, осветител, когато имаше нужда – оператор, или всичко това накуп, за документални поредици, които фирмата правеше за БНТ и БНТ САТ. Отделно от това участвах в различни продукции, които наемаха техника от фирмата, като се започне от еднодневни снимки, и се стигне до сериозни продукции снимани по месец, месец и нещо. В този период бях и в състава на няколко чуждестранни екипа от Израел и Германия. Така, работейки на по-ниските позиции и с различни имена от бранша, натрупах знанията и опитът, необходими в работата на съвременния оператор, или на по-прост език, крадях си занаят.

      Оператор съм на документални и корпоративни филми, на музикални клипове и предавания. Имам богат опит като студиен оператор за телевизии като БНТ, Нова ТВ, бившата ПроБГ, БТВ и Планета, като част от екипа на Подвижните Телевизионни Станции на фирмата IMS, с които снимах и за различни спортни и други събития. За кратко бях и оператор в ТВ+.

      С режисьора Марта Варламова-Трифонова реализирахме няколко проекта в не добре познатия в България жанр „Dance For Video“, с участието на танцьорите от балет Арабеск, както и на един 40 минутен танцувален филм.

      От 2011 до 2017 година бях оператор в Глобус Медия Груп, където отначало работех изцяло по проекта „Това е България“. За две години обиколихме България надлъж и нашир, опитвайки се да издебнем всяко едно хубаво кътче в страната. Проектът е сниман с камера на Panasonic, твърди обективи на Carl Zeiss и външно записващо устройство на Convergent Design. (Повече информация за проекта има на страницата му www.tovae.bg.)

      С този екип имам заснети и много документални филми за общини и държавни институции, корпоративни филми за различни фирми, реклами и други.