Видео

Приморско – Перлените брегове

Филм за Приморско, който спечели второ място на наградите на Министерството по туризъм за 2017 година, в категория „Журналистически материал на тема туризъм в ТВ“. За мен той е голяма гордост, защото освен че съм оператор на повечето кадри, имах и удоволствието да монтирам.


Охрид – градът на ЮНЕСКО

Рекламно клипче за Охрид, което заснехме за ден и половина.


Други импресии и филми

В момента снимам предимно документалистика, пътувайки в екип с още само един човек, и работата ни обикновено е навън – из градовете, по селата, по поляните, сред горите, по баирите… Така изниква нуждата от лека, но качествена техника, и затова се спряхме на Panasonic и DJI.

За въздушни кадри използваме DJI Mavic 2 Pro, който е малък, лесно преносим, и достатъчно надежден за ползване апарат, снимащ в UHD 4К 25p, или на каданси във FullHD. С него лесно се работи и снима достатъчно качествено видео за нашите цели, разполагащ както с H264 / 4:2:0 / 8bit, така и с H265 кодек с 4:2:0 / 10bit.

За останалото се доверяваме на Panasonic GH5 – безогледален фотоапарат, който е разработван за видео заснемане, и който има страхотни параметри на видеозаписа: 4К 25p видео, с незаменимите 4:2:2 / 10 bit цвят, и възможност за каданс до 60 фрейма в секунда (в режим 4К 4:2:0 8bit). И още повече – във FullHD предлага възможност за каданс до 180 фрейма в секунда, което е достатъчно за целите на нашата работа. В комплект с качествени обективи на Leica и Zeiss, картината е повече от прекрасна.

За периферните устройства няма да разказвам, защото е дълга тема: слайдери, стабилизатор Movi, налични пантографи и други…